Miért fogadj állatot örökbe menhelyről vagy macskamentőktől?
A macska örökbefogadást bizony jól át kell gondolni, mielőtt hazaviszünk egy kis kedvencjelöltet. Azonban, ha véglegesen emellett döntesz, ime néhány fontos érv, hogy miért is keress állatot elsősorban macskamentőknél:
-         Őket a macska egészsége és jóléte vezérli, nem pedig a pénz! (A legtöbbjük  -a külfölddel ellentétben- itthon mind magánember!!!)
-         Meg akarnak bizonyosodni arról, hogy a macska tényleg jó helyre kerül-e.
-         A macska örökbefogadása után is számíthatsz a támogatásukra, szakmai tapasztalataikra kedvenceddel kapcsolatban.
-         Ha időközben kiderül, hogy a macska nem boldog az új otthonában, nem tud beilleszkedni, visszaveszik akadékoskodás nélkül.
-         Minden macska féreg-  és parazitamentes, oltott és ivartalanított. (Ez utóbbi az állat korától függ).
-         Megmentesz egy életet.
Miért ne menjél kisállat kereskedésbe?
Sok ember ellene van ezeknek az állatkereskedéseknek. Néhány ok:
-         Fő céljuk a profitszerzés és nem az állat jóléte.
-         A kiscicák gyakran kétes kilétű tenyésztőktől valók, ahol az állatok egészsége nem sokat számít.
-         Néhány kisállatkereskedésben a feltételek nem megfelelőek, az állatokat gyakran szűk ketrecekben tartják, melyet közel sem megfelelően tartanak tisztán, ahol azután az élősködők könnyedén terjednek egyik cicáról a másikra.
-         Eladják őket bárkinek további kérdések nélkül: pl. milyen helyet tudnak biztosítani a cicának, fogják-e ivartalanítani...
-         Az állatkereskedésben való vásárlással csak bátorítod a lelkiismeretlen tenyésztőket, akiket csak a pénz érdekel, és soha nem az állat sorsa.
 Mi a helyzet a tenyésztőtől való vásárláskor?
A legtöbb pedigré (leszármazási okmányokat, családfát tartalmaz) macskatenyésztő komolyabban veszi az állatok egészségi állapotát, jólétét. Az azonban mindig ajánlott, hogy ellenőrizzük le, hogy a tenyésztő megfelelően nyílvántartott-e, és milyen minősítéssel rendelkezik.
Amennyiben nem pedigré cicát keresel, akkor teljesen felesleges tenyésztőtől vásárolnod. Nagyon sok hontalan cica van és a vásárlással csak tovább emeljük az amúgy is nagyon magas, nemkívánt cicaszaporulat számát.
Emellett ne felejtsd el, hogy sok pedigré macska ugyanúgy állatmenhelyen végzi.

Bár számukra létezik külön menhely fajta szerint. Vagyis mielőtt elmész egy tenyésztőhöz, feltétlen keressed fel a helyi, körzeti fajtamentő szolgálat központját!

A kismacskás szezon közeledtével, halál vár az idősebb cicákra....

 
 A kismacskák szakadatlan születése, a folyamatos macska túlszaporodási gondok egyre súlyosabbak.
Több száz kismacska végzi menhelyeken, melyek már most túlzsúfoltak. Legtöbbjük beteg, éhezik. Sok kismacska ezek közül persze otthonra talál, amíg az idősebb cicák viszont hiába várakoznak gazdi után. A sintértelepeken a kiscicák többségét elaltatják vagy éppen sajnos az idősebb macskák esnek az altatás áldozatává, hogy ezzel helyet biztosítsanak a náluk sokkal könnyebben örökbeadható kismacskáknak.
Fontos, hogy megértsd, miért fogadj örökbe idősebb cicát és miért kell ivartalaníttatnod a macskádat. Kérlek, amíg ezeket a sorokat olvasod, ne felejtsed el, hogy a honlapomon látható összes macska az utcáról lett megmentve és sokuknak sikerült szerető otthonra találniuk, de még mindig és folyamatosan vannak sorstársaik, akik vágyakozva, sokszor reményt vesztve várakoznak.....

                                                                   

 

A dorombolás művészete....

Úgy tűnik, minket embereket lenyűgöznek azok a dolgok, amikre az állatok képesek, mi viszont nem. Ez nincs másképp a dorombolás művészetével, mellyel kis kedvenceink oly sokszor megörvendeztetnek minket.

Kiderült, hogy a házimacska, és néhány vadmacska, mint pl. a puma  (általánosságban minden nagymacska, amelyik nem tud üvőlteni) és még a mosómedve is, képesek dorombolni.

Az emberek történetesen mosolyognak és nevetnek, amikor boldogok; a kutyák farkukat csóválják. Vagyis egyáltalán nem szokatlan az a tény, hogy az állatoknak is vannak fizikai reakciójuk a boldogság, öröm kifejezésére. A macskák dorombolnak, amikor elégedettek, viszont a dorombolás jelenthet náluk egyben fájdalmat és szomorúságot is.

Az is napvilágra került, hogy a macskáknak ún. "különleges idegszálai" vannak . Ezek, az agyból kiindulva jutnak el a gégefőben található izmokig, és képesek megrezegtetni azokat, melyek ezáltal, mint egy szelepként működve engedik a levegőt kiáramlani a gégefőből. Az izmok mind belélegzés mind kilélegzés alatt működnek, mely azt a benyomást kelti, mintha a macska folyamatosan tudna dorombolni. A levegő keresztülhalad a gégecsőn, mely gyorsan nyit és zár, ezáltal  a dorombolás hangját keltve.

 (Eredeti forrásanyag: http://animals.howstuffworks.com/pets/question394.htm)

 

                                                        

 

 

Mítoszok és tények a cicákról:

 

(Mítosz: M; Tény: T)

M: A macskák mindig a talpukra esnek.

T: A cicák -valóban- ösztönösen a talpukra esve érnek földet és túlélhetnek zuhanást magas helyekről, viszont komoly csonttöréseket szenvedhetnek. Az erkélyre, ablakra szerelt védőeszközökkel (háló, rács) megóvhatjuk kedvencünket a végzetes zuhanástól.

M: A macskák minden nap kellene tejet inniuk.

T: A legtöbb macska valóban szereti a tejet, de megfelelő táplálás mellett erre nincs szükségük. A tej -túlzásba vitt adása, ill. a macskánként a tejre való érzékenység hajlama - hasmenést okozhat. Ha mégis tejet adunk kedvencünknek csak keveset adjunk és semmiképp se gyakran.

M: A macskák ivartalanítás után automatikusan meghíznak.

T : A macskák, akárcsak mi emberek felszedhetnek felesleges kilókat, ha túl sokat esznek, vagy éppen mozgásszegény életmódot folytatnak. Sok esetben az ivartalanítás egy bizonyos korban, amikor az állat anyagcseréje már lelassult okozhat gondot, ha nem figyelünk kellően oda a táplálásra, ami elhízáshoz vezethet. Minden macska tulajdonosnak kellő figyelmet kell fordítania az állat egészséges életmódjára. (etetés, kellő mozgás).

M: A macskák nem kaphatják el a veszettséget.

T: Valójában a legtöbb melegvérű emlős:  pl. a macskák, denevérek, borz, vadászgörény, megkaphatják a veszettséget (hordozóvá válhatnak). Akárcsak a kutyákat, a macskákat is oltatni kellene rendszeresen veszettség ellen.

M: A lakásban tartott macskák nem kaphatnak el betegséget.

T: A macskák is ki vannak téve a fertőzés veszélyének, melyek terjedhetnek a levegőben, vagy éppen mi tulajdonosok viszünk be a lakásba cipőinkkel vagy a ruházatunkon. Ehhez valójában nem is szükséges más állatokkal csupán azoknak az ürülékével valamilyen módon érintkezni, (akár nekünk/cipőtalp, akár állatainknak egy kijárós cica esetében), és máris megfertőződhet ill. haza is vittük a betegséget.

M: A galandférget (szalagféreg) a rossz étel miatt kapják el.

T: A kedvencek könnyen megfertőződhetnek galandféreggel, mely történhet a bolhák lenyelésével, ezek ugyanis  hordozhatnak parazitákat. A galandféreg megtalálható továbbá  a fertőzött egérben vagy más állatokban.

M: Fokhagymát téve az állat ételébe, megszabadítja őket a férgektől.

T: A fokhagyma valójában csak ízesíti az állat ételét, de semmi hatása nincs a férgekre. A leghatékonyabb módja az élősködőktől való megszabadulásnak, ha az állatorvos segítségét kérjük.

M: Terhes nők ne tartsanak macskát.

T: Néhány macska hordozhatja a fertőzést a toxoplazmózist (egy apró, egysejtű parazita), mely a születendő gyermekre jelenthet veszélyt. Megoldás lehet, ha a macska almos dobozát, nem a kismama, hanem egy családtag, vagy barát tisztítja ki naponta.

 M: A macska egyensúlyközpontja a bajszában van.

T: A macskák a bajszukat, mint "tapogatót" használják, egyfajta érzékelésre, de nem az egyensúlyuk fenntartására.

M: Az állatok a sebüket nyalogatva gyógyítják meg magukat.

T:  A seb nyalogatása valójában lassítja a gyógyulási folyamatot, és további károkat okoz.

(Eredeti forrásanyag: http://www.cfainc.org/articles/myths-facts.html)

                                                                      *******************************************

      Leo Grillo összegzése a mai emberi hozzáállásról az állatokat illetően.

 

Leo Grillo-t a Los Angeles külterületén létrehozott, saját kezdeményezésű "városáról" is ismerhetjük. Ma megközelítőleg összesen 1500-2000 kidobott kutya és cica éli ott mindennapjait.

A D.E.L.T.A ( Dedication & Everlasting Love To Animals ~ Odaadó és Örökkévaló Szeretet az Állatokért) mentőcsapat megalapítója -1982.

 

"Nem tudom elhinni, hogy egy ilyen modern kor hajnalán, amiben élünk, amikor már megtehetjük, hogy sugárhajtású járműveken utazunk, az autók 4 kerék helyett lassan a levegőben repülve lesznek mindennapjaink szállító eszközei,....semmi, de semmi nem változott.

 

Mi még mindig ugyanott tartunk! Tehetetlenek vagyunk és elképzelhetetlen méretű közönnyel viseltetünk az állatok ellen elkövetett kegyetlenkedésekkel szemben.

 

Nem értem. Egyszerűen nem értem, hogy hiába vannak az állatvédő szervezetek, még mindig engedélyezett a tömegtenyészet, a szabad vallásgyakorlás nevében elkövetett állat áldozatok, a gyógyszer- és kozmetikai ipar barbár módon elkövetett élveboncolásai, és nem utolsó sorban azon folyamatosan növekvő emberek száma, akik kedvenceiket és azoknak a kölykeit utcára dobják, vagy bármilyen más elitélendő módon megszabadulnak tőlük.

 

Nekem van egy Árnyékom, egy Haverom, egy Társam, egy "Fiam", aki állandóan mellettem ül, a lábamnál, az én pudlim: Fred.

 

Fred teljes mértékben elkötelezett abban, hogy a nap minden óráját velem töltse, még akkor is, ha a nap csak nagyon későn ér számomra véget.

 

Az ő szeretete feltétel nélküli, és a barátsága felbecsülhetetlen.

 

Hogyan képesek emberek az ő saját Fredjüket egyszer csak úgy kidobni?

 

Hogyan lehetséges ez? Nem értem.

 

Gandhi gyakran megjegyezte, mint az állati jogok szószólója, hogy:

 

"Egy nemzet nagysága és erkölcsi fejlettsége híven tükröződik abban, ahogyan az állatokkal bánik."

 

Szeretném azt az alapigazságot leszögezni, hogy NEM menthetjük meg ezt a társadalmat, mindaddig, amíg el nem kezdjük védeni és megmenteni az állatokat."

 

 

 

(Videók, melyeket érdemes megnézni ezen a címen megtekinthetők: http://www.deltarescue.org/deltarescue/index.php)

 

 

                                                                 ************

 

 

Mielőtt örökbefogadsz egy cicát, gondold át a következőket:

 

Kölyök vagy felnőtt cicát szeretnél?    

Ez roppant fontos mielőtt felkeresel engem, vagy más macskamentőt vagy egy menhelyet. Valljuk be, hogy egy aprócska miákoló kiscicának nagyon nehéz ellenállni. De mindeközben ne felejtsük el, hogy a kiscicák sok odafigyelést igényelnek, mert alapvető dolgokat kell nekik megtanítanunk, nem kevés türelemmel.

Természetesen van pozitív oldala is, hiszen a kiscicák könnyen elfogadják a környezetüket. Sok ember számára egy felnőtt macska a bölcs döntés, különösen, ha egész nap dolgoznak és így se idejük, se energiájuk nincsen egy kiscica szeleburdi bolondozásához, esténként a nagytakarításhoz.
 
          Milyen az ideális bunda hosszúsága számodra?
 
A hosszúszőrű macskák vonzzák a tekintetet, talán téged is megragad. De! Fontos kérdés, és el kell gondolkodnod rajta, hiszen egy hosszúszőrű macska bundája napi szintű ápolást igényel. Tudod ezt a plusszt vállalni, mely nem kevés időt fog elvenni? El tudod fogadni, hogy a lakásban a hosszú bundának látható jelei lesznek? (Gyakori porszívózással persze megoldható).
 
Hím vagy nőstény macskát akarsz?
 
Mindkét nemű cica egyformán játékos és szenvedélyes. Vannak, akik azt mondják a hím macskák agresszívabbak és nem olyan kedvesek, mint nőstény párjaik. Ez így sarkítva természetesen nem igaz. A kedvesség tisztán a cica természetén alapul és persze a környezetétől is sok függ.
 
De ha felelős állattartó vagy, kedvencedet feltétlenül ivartalaníttatnod kell!
.
 Biztos vagyok benne, hogy tökéletes gazdi vagy, ha...
 • Tisztában vagy azzal, hogy egy cica akár 15-18 évig is élhet, akiért felelősséggel tartozol.
 • Ha minden vágyad az, hogy egy kedves kis szőrcsomóval osszad meg mindennapjaidat.
 • Ha nem bánod, hogy otthonod meg kell osztanod valakivel, aki szőrt hullajt el, széthordja a lakásban az almot és szőrlabdákat krákoghat fel.
 • Ha nem bánod, hogy megosztod a házad valakivel, aki bizony sohasem takarít fel, még önmaga után sem.
 • Ha örömmel tölt el egy olyan lakótárs gondolata, aki folyamatosan szórakoztat téged bolondos és sokszor nehezen tolerálható bohóckodásával.
 • Ha az a vágyad, hogy minden nap törődj valakivel.
 • Akárhova is ülsz, az öledben köt ki.
 • Ha a pénzedet feltétlenük macska élelmezésre, macska játékra, állatorvosra, alomra és még több alomra akarod költeni.
 • Ha azt akarod, hogy hazaérkezvén lágy dorombolás és kedves dörgölődzés legyen az üdvözlésed.
 • Ha meg vagy győződve arról, hogy az ivartalanítás az egyetlen segítség, mellyel megállítható a túlszaporodás problémája, és az életüket utcán végző állatok száma.
 • Ha nem tudod elképzelni, hogy magára hagyd a cicát, ha elköltözöl, vagy családi életed rosszabb fordulatot vesz.
 • Ha arra vágysz, hogy feltételek nékül szeressenek és állandó társaságban legyél.
 • Ha tisztában vagy azzal, hogy a lakásban tartott cicának sokkal hosszabb élete lesz, és jobb egészsége, mint a kint tartott társaiknak.      

Ne rosszalkodj, mert itt fognak hagyni!  Na persze, a gazdámat ÉN akarom kiválasztani.... Mi labdába sem rúghatunk...

Oldalmenü
Naptár
Diavetítő