AZ IVARTALANÍTÁSRÓL:

http://www.ivartalanitas.hu/

 

 

IVARTALANÍTÁSI AKCIÓ A ZÖLD ZEBRA EGYESÜLET SZERVEZÉSÉBEN!

Kedvezményes kutya-macska ivartalanítási akció március 15-től április 30-ig a ZÖLD ZEBRA Egyesület szervezésében Diósdon és Maglódon!

 
Részletek:
www.zoldzebra.hu

Szuka 25 kg-ig: 11 000.-
Szuka 25 kg felett: 13 000.-
Kan kutya 10 kg-ig: 7500.-
Kan 25 kg-ig: 7000.-
Kan 25 kg felett: 9 000.- 
Nőstény macska: 7000.-
Kandúr macska: 3500.-

 

 

 

 

 

 

 

 Egy magyarországi himalája macska története:


Fiatal felnőtt himalája nőstény cica vagyok. Gazdám drága pénzért vásárolt kiscica koromban, aztán felnőttem. Azt hittem szeretnek, de ekkor sokadszor is anya lettem: 4 szépséges fekete babám született, boldog voltam. Gazdám még aznap magához hívott, boldogan rohantam hozzá, ő szállítóboxba rakott gyerekeimmel együtt és elvitt egy kutyákkal teli, sötét, hideg helyre. Ott átraktak kis családommal egy 30x40 cm-es ketrecbe. Féltem, rettegtem, nem értettem mi történik. Több másik macska is volt körülöttem hasonló ketrecekben, szörnyű állapotban. Ezen a helyen laktam 2 napig, amikor végre értem jött két ember és újra szállítóboxba raktak a gyerekeimmel. (Utólag megtudtam, hogy sintértelepre kerültem, ahol hivatalosan nincs és nem lehet macska). Orvoshoz vittek, ahol kiderült: méhem előreesett és kilóg belőlem, azonnal a műtőbe vittek. Bundám katasztrofális állapotban volt, műtét után teljesen lenyírtak. Gyerekeimet közben megvizsgálták, akkor derült ki, hogy a köldökzsinór rájuk tekeredett és 2 babámnak elszorította a lábát, 1-1 lábuk leszáradt . A műtét után az egyik macskamentő hölgy hazavitt magához a babáimmal, ahol 20-25 másik mentett cica mellé kerültem, egy tágasabb 100x50-es ketrec lett az otthonom. Kaptam enni, inni, kényelmes fekhelyet és sok simogatást és szeretetet. Babáim a sok gondoskodás ellenére sajnos nem maradtak életben.  Engem ivartalanítottak, beoltattak, féregtelenítettek és gazdát kerestek nekem. Szerencsém volt: egy kedves idős házaspár fogadott örökbe, felgyógyulásomat végigkísérték és vártak rám. Ma előkelő, úri lakáscicaként tengetem napjaimat, szeretetben, boldogságban élek. Nem szeretek belegondolni, hogy hány macskatársam végezheti utcán, sintértelepen, nap mint nap, akikről soha nem is fogunk tudni? Nekem tényleg szerencsém volt, amihez nagyban hozzájárult, hogy nem sima házimacska vagyok, hanem kékvérű himalája?

 

 

  

 

                                                                                                          

 Mikor érted meg már végre, hogy én nem tudok elmenni magam az orvoshoz,

hogy ivartalanítson??? Vigyél el!!!

Nem akarom, hogy az utódaim ilyen sorsra jussanak! Ugye Te sem???

                                      

 


 

Amit az állatorvos tanácsol
Miért az ivartalanítás a legjobb megoldás?

Magyarországon szinte mindenhol kezelhetetlen probléma a kóborló macskák befogása, elhelyezése. Gazdához juttatásuk szinte reménytelen. Újra itt a tavasz, indul a párzási szezon a macskáknál, tovább növekszik a gazdátlan állatok száma. Napjainkban a felelős állattartás része kellene hogy legyen mind a nőstények, mind a kandúrok mielőbbi ivartalanítása. Ez állategészségügyi és állatvédelmi szempontból is számos előnnyel jár.

Lássuk először, hogy az ivartalanítás ellenzői mivel szoktak érvelni. Nőstények esetében még mindig tartja magát a tévhit, hogy egyszer ellenie kell. Ezzel szemben felmérések bizonyítják, hogy a cica egészsége szempontjából az első ivarzást megelőző ivartalanítás jár a legtöbb előnnyel (pl. időskori emlődaganatok kialakulásának esélye minimalizálódik). Sokan említik az elhízást is, mint nemkívánatos mellékhatást. Tény, hogy mivel kiesik a párzási szezonnal, illetve a vemhességgel, szoptatással járó fizikai igénybevétel, kevesebb energiára van szüksége ivartalanított kedvenceinknek, de ez nem egyenes út az extrém súlyfelesleg kialakulásához.

Felmerülhet még, hogy megváltozik kedvencünk természete, ellustul, elveszti játékosságát. Természetes folyamat, hogy a növekedő macska természete változik, de az ivartalanítás a gazdához fűződő viszonyt semmilyen szempontból nem befolyásolja. Néha hallani, hogy nem szabad beavatkozni így a ?természet rendjébe?, vagy miért kell kitenni szegény állatot a műtéttel járó szenvedésnek. A természet rendjébe az ember akkor avatkozott be, amikor háziasította a macskát, aki azóta tőlünk függ, többé-kevésbé, így szaporulatának befolyásolása is a mi feladatunk. A műtéttel járó kellemetlenség (nem szenvedés!) öszsze sem hasonlítható egy esetleges harci sérülésből vagy ellési komplikációból adódó valódi szenvedéssel.

És most lássuk az előnyöket! Nőstény cicák esetében a legkézenfekvőbb a felesleges szaporulat legbiztonságosabb megelőzése. Egy cica évente akár három almot is felnevelhet, vagyis a gazdiknak minimum 10-12 kismacska elhelyezését kell biztosítaniuk. És ki garantálja, hogy az elajándékozott kedves cicák új gazdái idővel nem eresztik-e szélnek a megunt kedvencet, aki így a kóbor állatok népes táborát fogja gyarapítani? Arról nem is beszélve, hogy az anyamacska szervezetének igen megterhelő az évi 2-3 vemhesség. Előbb-utóbb gondok adódnak: vetélés, ellési nehézségek adódhatnak, gyenge, életképtelen kiscicák születhetnek, vagy az anyamacska nem lesz képes táplálni kölykeit, esetleg ő maga is súlyosan megbetegszik. Ezen problémák megoldása is a gazda feladata, és sajnos a költségek legtöbbször egy ivartalanítás díjának többszörösére rúgnak, sőt a cica élete is gyakran veszélybe kerül.

Lakásban tartott cicák esetében a rendszeres ivarzással járó kellemetlen jelenségek (kitartó, jellegzetes nyávogás, nyugtalanság) megelőzése szempontjából javasolható az ivartalanítás, illetve mivel a cica sosem vemhesül, néhány év alatt a petefészken súlyos cisztás elváltozások alakulhatnak ki, amik végül méhgyulladáshoz is vezethetnek.

A kandúrok korai ivartalanításával megelőzhető az ivarérettséghez kapcsolódó rossz szokások kialakulása. Ilyen például a spriccelés, a kóborlás és a fajtársakkal való vérre menő küzdelem. Tavasszal, nyáron minden aktív kandúr gyakran szerez enyhébb-súlyosabb sérüléseket, így a gazdik lassan egész bensőséges viszonyba kerülhetnek állatorvosukkal. Sajnos a kóborlás miatt a cicák sokszor kerülnek autók kerekei alá, és ezeket a baleseteket csak a szerencsésebb állatok élik túl. Több súlyos fertőzés terjed a macskák verekedése során vérrel, nyállal. Ezek csak a cicákra jelentenek veszélyt, viszont az ő életüket igencsak megrövidítheti. A mindenhol gyakori macska-leukémia ellen rendelkezünk védőoltással, viszont a macska AIDS néven ismert betegséggel szemben egyedül az ivartalanítás jelent valamelyest védelmet. Nagyon zavaró lehet a gazdik számára az ivarérett kandúrok vizeletének erős szaga is. Mivel ezért a hím nemi hormon felelős, az ivartalanítással a vizelet szaga is néhány héten belül teljesen elmúlik.

Hosszú oldalakon keresztül lehetne még ragozni, miért is az ivartalanítás a legjobb megoldás, de azt hiszem, ennyiből is látható, hogy az állatvédők, állatorvosok és a felelősségteljes állattartók miért pártolják annyira ezt a beavatkozást.

Dr. Talpag Bálint

http://vethome.hu/

 

 

                

 

 

 Néhány szó a szaporodni hagyókról!!!

 

Ez az írás már régóta érik. És itt most nem azokról szeretnék szót ejteni, akik anyagi haszonszerzésbôl, az állatot kegyetlenül kihasználva szaporítanak. Vannak ôk is számosan, de úgy gondolom, hogy az igazi "bűnösök" azok, akiknek van 2-3-4 macskája és Cirmit meg Mircit minden évben többször hagyják lefialni. A helyes szó rájuk nem is a szaporító, hanem a szaporodni hagyó. Ezek az emberek nem fogják fel, mekkora szerepük van abban, hogy sok ezer-tízezer-millió kóbor macska szenved és hal meg utcán vagy sintértelepen, anélkül, hogy bárki emlékezne rájuk vagy egy könnycseppet is ejtene értük... Ezek az emberek büszkén vallják magukat állatbarátnak, hisz szeretik ám ôk Cirmit meg Mircit. Hogy kihez kerülnek az utódaik és nekik, vagy az ô utódaiknak mi lesz a sorsa, az már nem érdekli ôket. De már maga a feltételezés is sértô és felháborító, hogy ôk ne a legjobbat akarnák a kis kedvencüknek.
Ha még mindig nem lenne világos, mutatok 1 képet:

Ezen önmagában csak az látszik, hogy Cirmi lányzó és Bandi kandúr egyszeri nászából az évek folyamán mennyi macska születik. Ha Bandi kandúr Mirci lányzóval is összejön egy röpke légyottra, akkor nyugodtan vegye kétszer a rajzot.
Nézzük meg számokban is:
Egy nem ivartalanított nőstény macska és párja, valamint az ő leszármazottaik, ha évi két alommal és almonként átlag 2,8 életben maradt kiscicával számolunk, pár év alatt megszámlálhatatlan kiscicának adnak életet:
1 év alatt: 12
2 év alatt: 67
3 év alatt: 376
4 év alatt: 2.107
5 év alatt: 11. 801
6 év alatt: 66.088
(forrás: http://www.feherkeresztliga.hu/ivartalanitas_macska.html)
Jó lenne, ha mindenki megértené végre, hogy ennek ô az oka, ha nem ivartalanít. Amikor az utcán átlép egy reszketô, beteg kiscicán, és azt gondolja, nem az ô problémája, jó lenne ha felfogná, az a macska lehet akár Cirmike meg Bandika 2 évvel ezelôtti kölykeinek 48. leszármazottja! Amikor a tvben látva elszörnyed a sintértelepeken sínylôdô és altatóinjekcióra váró állatok sorsán, tán eszébe juthatna, hogy az évente 2-3x lefialó kutyája/macskája kölykei EZEK ELÔL veszik el a gazdákat, az esélyt az életre! Jó lenne, ha az állatorvosok egy része sem szajkózná tovább azt az ostoba és elavult tévhitet, hogy "a nôsténynek egyszer ellenie kell", mert ezzel ôk is jelentôsen hozzájárulnak a fent említett milliós számú felesleges szaporulathoz. Jó lenne, ha anyukák és apukák nem állatok szenvedése árán akarnák bemutatni a gyerekeiknek a születés csodáját! Nagyon jó lenne, ha nekünk kis számú macskamentôknek nem kéne tavasztól ôszig a segélykérések áradatát fogadnunk, azon sakkoznunk, hány cicát tudunk elhelyezni, ki az aki esélyt kap és ki az akit magára kell hagynunk, és nem kéne a magukra hagyottak sorsa miatti elkeseredést magunkkal cipelnünk, ha nem kéne nap mint nap magyarázkodnunk az örökbefogadási szerzôdés ("nade ez csak egy macska!") és az ivartalanítási kötelezettség miatt és amiatt, hogy sem magánemberként nem vagyunk, sem alapítványként nem lennénk kötelesek segíteni, fôleg nem a szaporodni hagyóknak. Jó lenne...

Ha nincs rá pénze, kérjen segítséget, számos alapítvány tud ilyen jelleg? támogatást nyújtani. Ha nem biztos benne, jó lenne-e a macskának, olvasson utána (pl: http://www.famkat.hu/tizkifogas.htm), kérjen tanácsot magánál tapasztaltabbaktól . De könyörgöm, ne nézze tétlenül évrôl évre a felesleges szaporulatként születô kiscicákat, melyek aztán elgázolva, megmérgezve, falhoz csapva, vízbe folytva, kutya által széttépve, ember által agyonkínozva, lealtatva, betegségtôl szenvedve végzik! Mert EZ nem a természet rendje és nem ERRE a sorsra kellene születniük! Ezek a csodálatos, szeretetre méltó állatok, ennél SOKKAL TÖBBET érdemelnek!!

Forrás:

http://cicagazdikereso.freeblog.hu/archives/2008/01/22/Nehany_szo_a_szaporodni_hagyokrol/

Az emberi felelőtlenség néhány áldozata:

Oldalmenü
Naptár
Diavetítő